Jag är diplomerad equiterapeut, utbildad under två års heltidsstudier på Svensk Hästterapeutisk Utbildning i Katrineholm 2002-2003. Sedan dess har jag arbetat som equiterapeut och behandlat hundratals hästar.
Jag är medlem i Svenska Equiterapeutförbundet och är därmed ansvarsförsäkrad och får årligen möjlighet till vidareutbildning genom förbundet.
Vad gör en equiterapeut?
En equiterapeut behandlar friska hästar med störningar från rörelseapparaten. Hästen kanske inte rör sig symmetriskt, är stelare i en sida eller har allmänt nedsatt prestationsförmåga.
Equiterapeuten ser till hästens helhet och är utbildad både på förebyggande av skador och rehabilitering för effektivast läkning och återuppbyggnad efter att skadan har inträffat.
En undersökning och behandling tar en till en och halv timme, då ser jag även på hästen i rörelse.
När kan du anlita en equiterapeut?
- Efter att hästen varit skadad, konvalescenstiden kan då reduceras.
- Efter en hälta, hästen får ofta problem i ryggen då den avlastat ett ben. Kroppen är mycket snabb att anpassa sig till det ”nya” avlastningsläget, men anpassningen leder tyvärr ofta till sned- och överbelastning. Spänningarna kan vara små till att börja med, ofta märker inte ägaren/tränaren något. Det är först när hästen får ytterligare problem med kroppen eller börjar bete sig annorlunda som det blir tydligt.
- Vid köp av häst, som ett komplement till en veterinärbesiktning.
- Komplettering till veterinärbehandling vid till exempel hälta.
- När hästen är ojämnt musklad.
- Om du vill ha en genomgång för att kolla att allt är okej med din häst, för att förebygga att problem uppstår.
- När hästen har muskelspänningar.
- Om hästen är oliksidig och till exempel har ett svårare varv, en sämre galopp, svårt att fatta ena galoppen, vill ha ryttaren på ena sittbenet i traven och så vidare.
- Om hästen springer snett i vagnen, hänger på en töm, drar eller sticker ett ben, är orytmisk i traven och så vidare.
- Hästen är sur vid sadling, har sadeltvång, bockar, kastar av ryttaren, vägrar vid hoppning och liknande.
- Hästen har blivit på sämre humör, lagt sig till med ovanor eller är stressad och nervös.
Behandlingsmetoder jag kan erbjuda
Beskrivningarna av metoderna är lånade från Svenska Equiterapeutförbundet.
- Akupunktur
Akupunktur innebär att man med tunna nålar sticker i de så kallade ”akupunkterna” och är smärtstillande samt ökar cirkulationen. - Kiropraktik
Kiropraktikens mål är att återställa balansen i rörelseomfånget mellan lederna och därigenom minska risken för nervsmärtor, lokala inflammationer och problem i muskulaturen. - Elektromagnetterapi
Ett kombinerat pulserande magnet- och massagetäcke som ökar blodcirkulationen och lymfsystemet (borttransport av slaggprodukter) som ofta används inför behandling - Massage
Tänjer muskelfibrerna, skapar värme genom friktion och ger avslappning både fysiskt i musklerna och mentalt genom ökad cirkulation av blodflödet i muskeln. - Stretching
Ökar elasticitet och hållbarhet av muskulatur och senor, för att undvika skador. Det är viktigt att veta när man ska stretcha, men det är mer viktigt med kunskapen om när man inte ska stretcha.
Priser
Behandling hemma hos kunden 1 250 kr inkl. moms.
Behandling här på min gård Hvilsten 800 kr inkl. moms
Boka behandling
Om du vill boka equiterapi är du varmt välkommen att kontakta mig.
Kontakt
E-post: arabhasthagen(a)gmail.com
Telefon: 070-359 22 86